Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Γεφυρες Διαλογου-παρουσιαση Μακεδονοελληνικου λεξικου στις Βρυξελλες

Αγαπητοί αναγνώστες-χρήστες του Λεξικού,

το Λεξικό της Μακεδονικής-Ελληνικής γλώσσας είναι ουσιαστικά το πρώτο ολοκληρωμένο Λεξικό των δύο σύγχρονων γλωσσών που εκδίδεται στην Ελλάδα, χρησιμοποιούνται στις δύο χώρες, την Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα. Επειδή σημαντικός αριθμός Ελλήνων πολιτών μέλη της εθνικής Μακεδονικής μειονότητας στην βόρεια Ελλάδα γνωρίζουν και χρησιμοποιούν τόσο την Ελληνική όσο και την Μακεδονική μητρική τους γλώσσα, θεωρούμε χρήσιμο αυτό το βιβλίο τόσο για τους Μακεδόνες όσο και για τους Έλληνες συμπολίτες.

Το Λεξικό αυτό που βρίσκεται στα χέρια σας, αποτελεί το συμπλήρωμα του 1ου τόμου (Ελληνο-Μακεδονικό Λεξικό) που εκδόθηκε πριν από δύο χρόνια με την πρωτοβουλία του κόμματος, των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, η «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία-Ουράνιο Τόξο», σε συνεργασία με την Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού. Συνέχεια αυτού του 1ου τόμου είναι ο 2ος τόμος, όπου η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού εκδόθηκε με την συμπαράσταση των μελών του Τόξου, των συνεργατών και φίλων στην Δημοκρατία της Μακεδονίας αλλά κυρίως χάρη στο ευρωπαϊκό Ίδρυμα CMC (Centar Maurits Coppieters).

Η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού, είναι υπό ίδρυση σύλλογος που προσπαθεί σε πολιτιστικό επίπεδο να προωθήσει-καλλιεργήσει την Μακεδονική κουλτούρα-πολιτισμό και να αποτελεί γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους Μακεδόνες και Έλληνες στην βόρεια Ελλάδα και ευρύτερα. Μετά την πρώτη απόπειρα αναγνώρισης του συλλόγου το 1989 οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν την αναγνώριση και εγγραφή του Συλλόγου, μέσα από την άρνηση-απόριψη των ελληνικών Δικαστηρίων στα μέλη της Στέγης. Ακόμη και μετά την καταδίκη της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.) τα τέλη του 1990 για την άρνηση-αναγνώρισης της Στέγης στην Ελλάδα, η χώρα μας αρνήθηκε για δεύτερη φορά να αναγνωρίσει τον Σύλλογο την αυγή του 21ου αιώνα, όπου για δεύτερη φορά η υπόθεση βρίσκεται σήμερα στο τελικό στάδιο της υπόθεσης στο Ευρωπαίκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από πολύχρονους δικαστικούς αγώνες.

Λυπούμαστε αφάνταστα που η Ελλάδα, η χώρα μας δεν σέβεται τις αποφάσεις του Ε.Δ.Α.Δ. ενός από τα σοβαρότερα Όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από την άλλη χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού βρήκε την αγκαλιά της στο ευρωπαϊκό ϊδρυμα Centar Maurits Coppieters (CMC) όπου εκεί μαζί με τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας, προωθούμε συνεργασίες και δραστηριότητες πρός ώφελος όχι μόνον των μελών της εθνικής Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα αλλά όλων των πολιτών της Ελλάδος που αποτελούν τμήμα της δικής μας Ευρώπης.

Η χώρα μας η Ελλάδα ενώ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχει στα Όργανά της, όπως στο Ευρωπακό Κοινοβούλιο, δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των εθνικά Μακεδόνων στην βόρεια Ελλάδα, δεν σέβεται και αναγνωρίζει την Μακεδονική γλώσσα ως μειονοτική. Ο σεβασμός και η ανγνώριση της Μακεδονικής γλώσσας θα έπρεπε να αποτελει πολιτιστικό πλούτο για την ίδια την χώρα. Γενικά ο σεβασμός των μειονοτικών γλωσσών θα έπρεπε να ισχύει σε κάθε χώρα μέλος της Ε.Ε. και να εφαρμόζει προοδευτικές πολιτικές για ενίσχυση της διαφορετικότητας τόσο στο εσωτερικό της όσο και στην Ε.Ε.

Χαιρόμαστε που η χώρα μας έμμεσα χρηματοδοτεί την έκδοση αυτού του Λεξικού, της Μακεδονικής-Ελληνικής γλώσσας μέσο των κονδυλίων του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Centar Maurits Coppieters. Είναι πραγματική τραγική ειρωνία όμως όταν μια χώρα μέλος της Ε.Ε. από την μία να αρνείται το σεβασμό της γλώσσας ενός λαού εντός της Ελλάδος από την άλλη δε έμμεσα να αναγνωρίζει την σύγχρονη Μακεδονική γλώσσα βάζοντας τον οβολό της-σφραγίδα στην έκδοση του Λεξικού.

Τα μέλη της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού ευχαριστεί τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Centar Maurits Coppieters Χαβιέρ Μασίας για την αμέριστη συμπαράστασή του για την έκδοση του Λέξικού, τους συνεργάτες του μεταξύ των οποίων τον κ. Luc Boeva, τους συνεργάτες της έκδοσης σε γλωσσικό και τεχνικό επίπεδο από την Δημοκρατία της Μακεδονίας κ.κ. Marija Aleksic, Goce Cvetanovski και τέλος τους Μακεδόνες και Έλληνες δημοκράτες στην χώρα μας που βοήθησαν στην έκδοση και την έχετε στα χέρια σας.

Τα μελη της ΣΤΕΓΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
(απο ιστοσελιδα Ουρανιου Τοξου florina.org)

Περισσοτερες πληροφοριες: http://www.ideasforeurope.eu/activities.php?id=23&taal=en

Σημειωση Bl0ger- Ολως τυχαιως η παρουσιαση γινεται 22 Ιουνη , μια μερα μετα το Θερινο Ηλιοστασιο δηλαδη την αστρονομικη αρχη του καλοκαιριου- καλο καλοκαιρι (καλο+καιρος - ετυμολογικα και σημασιολογικα)